Vocaal kwartet Bocca Bella

Bocca Bella

Vocaal kwartet Bocca Bella bestaat uit:

  • Alice van de Geest – sopraan 
  • Machteld van de Putte – mezzosopraan
  • Emile van der Peet – tenor
  • Coert van den Berg – bas.


Zij behaalden hun diploma solozang klassiek aan de conservatoria van Den Haag, Maastricht en Zwolle. Als solist heeft ieder zijn vocale sporen verdiend in het brede scala van oratorium, lied, muziektheater en opera.

Ze vonden elkaar als vocaal kwartet door hun uitgebreide werkervaring binnen de diverse professionele ensembles. Vanuit een gemeenschappelijke interesse voor met name de ensemblezang is het Kwartet Bocca Bella opgericht. De vocale samenklank van deze zangstemmen kenmerkt zich door een homogene en natuurlijke muzikaliteit, een geheel dat de som der delen overstijgt.

Consensus Vocalis

In 1990 werd ter gelegenheid van de uitvoering van de Matthäus Passion van Bach in Olden-zaal het koor Consensus Vocalis opgericht. Sinds 1996 staat het koor onder leiding van diri-gent Klaas Stok. Nu, ruim 25 jaar na oprichting, heeft Consensus Vocalis een stevige plek in de Nederlandse muziekwereld en is het een veelgevraagde partner. 

Nog steeds staan de grote en kleinere werken van Bach jaarlijks op het repertoire. Consen-sus heeft de uitvoeringen tot een topniveau gebracht. Maar inmiddels reikt het repertoire van a capella, opera en kamermuziek tot pop, jazz en de grote symfonische werken. Van Monteverdi via Bach, Händel, Mendelssohn en Beethoven tot Herman Finkers, singer-songwriter Laura Mvula en hedendaagse componisten als Arvo Pärt, Andries van Rossem, Willem Boogman en Jan Welmers. De laatste drie componisten schreven ook opdrachten voor Klaas Stok en Consensus Vocalis.

Bachkoor Holland

De koorleden komen uit het hele land en zijn vrijwel allen professionele zangers en zangeressen. De uitvoeringen zijn behalve in Leiden, op diverse plaatsen in Nederland. Het koor werkt samen met het Concertgebouw Kamerorkest, het vroegere Amsterdams Kamerorkest. Ook is er samenwerking met andere Nederlandse orkesten zoals het Combattimento Consort Amsterdam en het Residentie Orkest. Het koor is nauw gelieerd aan de Stichting Nederlands Bach Collegium, die zich ten doel stelt niet alleen de koorwerken, maar ook andere werken van Bach uit te voeren. Van 2004 tot 2010 was de artistieke leiding in handen van Roy Goodman. De artistieke leiding is sinds 2009 in handen van Gijs Leenaars.

De jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion worden gegeven in de monumentale Pieterskerk te Leiden. In deze kerk komen ook andere grote koorwerken van Johann Sebastian Bach, zoals het Weihnachtsoratorium en de Johannes Passion heel goed tot hun recht. Het vaste repertoire van het Bachkoor Holland omvat, naast de drie genoemde werken, de Hohe Messe, de Missae Brevis en de Cantates. Daarnaast worden werken uitgevoerd van andere componisten.